10 snabba

Varför började du skriva böcker?

Jag hade författardrömmar redan som barn, och ju äldre jag blev desto mer verkliga blev drömmarna. Att skriva är som att dricka vatten – något jag måste göra varje dag!

Vilken var din första bok?

Den första boken som blev utgiven var ”Aj, sa Lotten” och handlar om ett liten tjej som får diabetes. Den kom 2009.

Hur fick du idén att skriva om fotboll, Mackan och Meja?

Inspirationen till första boken om Mackan fick jag genom min ena son som spelade fotboll. Det är mycket som händer både på och vid sidan om fotbollsplanen så det var inte svårt att få idéer till serien.

Idén till Meja och de magiska fotbollsskorna startade egentligen via en pojke som jag kände en gång. Utan att han vet om det gav han mig idén till karaktären Bruno. Precis som Bruno, hade han det ganska trassligt i livet. Men trots svårigheter och vuxna som inte trodde på honom, tog han vara på livets alla stunder. Precis som jag känner att Bruno gör. Meja har sin förlaga i många av de flickor jag har träffat på fotbollsplanen. Hon har drömmar, vilja, älskar fotboll och önskar att mamma och pappa ska bli sams igen. Att låta Meja och Bruno mötas kände jag kunde bli spännande och till något bra.

Har du någon speciell plats där du skriver?

Hemma i mitt arbetsrum.

Har du fått några priser?

Jag har fått arbetsstipendium från Sveriges författarfond och så fick jag Varbergs kommuns kulturstipendium 2012.

Har du någon familj?

Ja, jag är gift och har fyra barn, födda mellan 1999 och 2004 (tvillingar).

Har du något husdjur?

När jag var barn hade vi undulater. Ibland hängde jag en liten trälåda på buren och då blev där små undulatungar. Det var jättespännande. Jag gav dem namn som Mimmi, Charlie, Bianca (en alldeles vit) och Mio, och sålde till mina klasskompisar. På senare år har vi haft kaniner, men inga just nu.

Vilken är din älsklingsfärg?

Jag gillar blått väldigt mycket.

Har du någon favoritplats och varför tycker du om den?

Jag tycker om att vara vid havet, vilket hav spelar inte så stor roll. Jag gillar tanken på att alla hav hänger ihop.

Har du något bra skrivtips?

Läs och läs ännu mer! Och lägg märke till hur författare gör när de skriver. Sedan skriv och skriv ännu mer! Genom att öva lär man sig mycket, precis som när man spelar ett instrument eller utövar en sport.